Bernard Potocki stworzy zespół developerski w warszawskim biurze DaWandy

5. Urodziny DaWanda.pl

Bernard Potocki stworzy zespół developerski w warszawskim biurze DaWandy

DaWanda.pl - platforma internetowa pośrednicząca w sprzedaży produktów handmade, polskiego designu i niezależnej mody - obchodzi właśnie 5. urodziny. To idealny moment, by jeszcze bardziej wpłynąć na dalszy rozwój marketplace’u. W tym celu powstaje polski zespół deweloperski, którym pokieruje Bernard Potocki - wcześniej współtwórca software house’u Rebased.

Bernard Potocki, Head of Technical Operations Poland, DaWanda.pl

Bernard Potocki przeszedł do DaWandy z firmy Rebased, gdzie jako Chief Technology Officer zarządzał zespołem 25 programistów i współpracował z wieloma zagranicznymi klientami, outsourcującymi usługi programistyczne. W DaWanda.pl od początku lipca 2017 odpowiada za rekrutację zespołu deweloperskiego, który już w październiku wesprze polską platformę oraz rozpocznie współpracę z działem niemieckim nad modernizacją i rozwojem całej, międzynarodowej platformy sprzedażowej. Kilkuosobowy zespół kierowany przez Bernarda Potockiego składać się będzie wyłącznie z wyspecjalizowanych programistów.

Decyzja o stworzeniu zespołu deweloperskiego, który będzie tak blisko współpracował z oddziałem w Berlinie to dla polskiej platformy strategiczny krok i wierzymy, że dzięki niemu jeszcze bardziej nabierzemy tempa. Polska platforma notuje w tym momencie ok. 2 mln. wizyt miesięcznie, więc realnie jest największym miejscem z rodzimym rękodziełem w sieci. Poza dużą sprzedażą w Polsce, ok. 25-30% transakcji to eksport. Rozwój samej platformy jako produktu bezpośrednio wpłynie więc na rozwój lokalnego rynku handmade i pozwoli jeszcze bardziej wyjść polskim twórcom na Europę.

Jakub Butkowski, Country Executive Director, DaWanda.pl.

DaWanda.pl powstała we wrześniu 2012 r. i jako platforma sprzedażowa stała się ciekawą alternatywą dla wszystkich marek tworzących i sprzedających produkty handmade, polską, niezależną modę czy autorski design. W ciągu pięciu lat ponad 20 tys. osób i małych firm założyło na niej swój butik (obecnie to ponad 330 tys. produktów w 12 głównych kategoriach).

DaWanda.pl realizuje kampanię świąteczną video w Internecie

DaWanda.pl - platforma z produktami handmade - wystartowała z kampanią brandingową #handmadewprezencie z wykorzystaniem czterech filmów, w których twórcy i projektanci pokazują swoje pracownie oraz proces powstawania prezentu handmade. Wszelkie działania promocyjne dotyczące filmów obejmują przede wszystkim dwa kanały: YouTube oraz Facebook.
DaWanda.pl i Disney realizują projekt inspirowany Myszką Minnie

DaWanda.pl - platforma z unikalnymi produktami handmade i pomysłami DIY – we współpracy z Disneyem realizuje kampanię promującą jedną z kultowych disneyowskich postaci i prawdziwą ikonę stylu - Minnie. Osią projektu jest konkurs organizowany przez DaWandę z główną nagrodą w postaci wyjazdu zwycięzcy na London Fashion Week Festival (22-24.09).
Jackob Buczynski x DaWanda.pl: #niejestemmasowymproduktem

...i wybieram to, co wyjątkowe. W czasach kiedy półki i wieszaki uginają się pod ciężarem masowo wytwarzanych produktów na wartości zyskują rzeczy wytworzone przez rzemieślników, ale i nas samych, nawet zupełnie amatorsko. Wielki powrót DIY (Do-It-Youself), łączącego w sobie idee recyklingu, upcyklingu a nawet coraz bardziej popularnego ruchu no waste, to dowód potwierdzający, że społeczeństwo zmęczyło się wreszcie bezduszną ‘masówką’.  #niejestemmasowymproduktem to inicjatywa Jackoba Buczynskiego - blogera, który poza stylistyczną smykałką i zamiłowaniem do lumpeksów odkrył w sobie również talent twórczy, zgrabnie łącząc te dwa tematy. I tak właśnie po wielu próbach i błędach, zarwanych nocach i testach na znajomych, powołał do życia swoją autorską markę z wyjątkowym asortymentem.
Claudia Helming na Imagination Day 6

8 listopada w Warszawie podczas 6 edycji Cannes Lions Imagination Day założycielka oraz CEO DaWandy - Claudia Helming - pojawiła się w gronie najbardziej inspirujących i kreatywnych prelegentów, którzy inspirowali do poszukiwania odpowiedzi na ważne pytania dla przemysłu kreatywnego nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

DaWanda.pl realizuje kampanię świąteczną video w Internecie